Bakgrund

Vår resa började 2002 i Jordbro, där spontana fotbollsmatcher bland barn och ungdomar snabbt lockade många deltagare. Från början var detta inte en del av någon formell förening, utan snarare en vuxeninsats för att främja gemenskap och bryta ner barriärer mellan olika åldersgrupper. Genom att blanda barn och ungdomar i samma lag främjades samarbete och respekt, stärkt av de vuxnas närvaro som skapade en trygg miljö.

Denna grund av gemenskap och respekt ledde till att antalet deltagare ökade från 8 till 50 över tre år, vilket visade behovet av att organisera dessa aktiviteter mer formellt. Därför bildades 2013 den ideella föreningen LeadOn, som står för Leda, Engagera, Aktivera, Drömma, Organisera och Nätverka.

Föreningens syfte är att främja gemenskap bland ungdomar genom organiserade aktiviteter inom områden som e-sport, idrott och cosplay. Vi är en allmännyttig organisation som ger ungdomsledare möjligheter att utvecklas genom att själva planera och leda dessa aktiviteter. 2014 anslöt vi oss till ungdomsförbundet Sverok, vilket har varit ett fruktbart samarbete som erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för ungdomarna.

Våra erfarenheter har lett till många framgångsrika ungdomsledare, vilka vi stolt har kunnat ge jobbreferenser till. Idag samverkar vi med kommunens verksamhet Trainstation Haninge, som erbjuder barn och ungdomar kostnadsfri tillgång till ny teknik. Detta syftar till att skapa framtidstro och ge praktisk erfarenhet av teknisk utrustning. På Trainstation Haninge i Jordbro har vi etablerat ett gaming center där barn och ungdomar kan spela och delta i olika evenemang, såsom Fortnite-turneringar. Våra ungdomsledare, som vi benämner "admins", ansvarar för att hålla centret öppet och arrangerar dessa aktiviteter.

Idag lägger vi stor vikt vid dataspelande ungdomar och har identifierat ett betydande behov av fysiska mötesplatser där de kan spela tillsammans. Dessa träffar gör det möjligt för ungdomarna att utforska aktiviteter bortom dataspelandet och upptäcka nya intressen, både med befintliga vänner och nya bekantskaper. Detta bidrar även till möjligheter att arbeta med ungdomarna på en individuell nivå.

Vårt motto är "Don't just become something, become someone", vilket understryker vår prioritet att först och främst fokusera på individen. Efter tio år tar vi nu nästa steg i att utveckla detta koncept genom projektet "Spela tillsammans, Leda tillsammans", där vi syftar till att utforska nya metoder och utveckla ett datasystem som sträcker sig över kommungränserna.